Sibiu

Bâlea Lac

Balea Lac
Balea Lac
724views

Lacul glaciar Bâlea este situat în Munţii Făgăraş, judeţul Sibiu, la Obârșia Cârțişoarei (la 2034 m altitudine), lângă şoseaua Transfăgărăşan şi se află la o depărtare de circa 77 km de Sibiu, 68 km de Făgăraş şi 85 km de Curtea de Argeş. Lacul a fost declarat monument al naturii şi este unul dintre cele mai frumoase şi mai mari lacuri glaciare din România cu dimensiuni ce ating 360 m în lungime, suprafaţa de 46508 mp şi 11,35 m în adancime. Lacul este situat la altitudinea de 2034 m, într-un circ glaciar, fiind cuprins între Defileul Oltului și poalele Munţilor Piatra Craiului. În timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe drumul Transfăgărăşan, iar în restul timpului cu telecabina, de la cabana „Bâlea Cascadă” din apropierea cascadei Bâlea.

Peisajul de o frumuseţe unică este copleşitor în orice anotimp. Vara, se poate ajunge în staţiune pe şoseaua Transfăgărăşan, denumită şi “drumul printre nori” datorită altitudinii mari (2042 m) la care se află, a numeroaselor serpentine şi a frumuseţii peisajului abrupt. Realizatorii emisiunii Top Gear au spus despre Transfăgărăşan: “Este cel mai uimitor drum pe care l-am văzut vreodată!”, iar Jeremy Clarkson aflat la volanul unui Aston Martin, a spus: “Acesta este cel mai bun drum din lume! România, îţi mulţumim că ai acest drum. Putem să rămânem aici pentru totdeauna?”

Transfagarasan

Indiferent de sezon, staţiunea Bâlea Lac este minunată şi pregătită să îşi întâmpine turiştii. Zona Bâlea Lac este căutată mai ales pentru drumeţiile care încântă orice împătimit al muntelui prin peisajul existent cât şi prin posibilitatea alegerii unor trasee care sunt o adevărată provocare.  

Balea Lac

Iarna, aici se organizează sărbătorile zăpezii. În plus, sezonul rece durează aici aproximativ jumătate de an, astfel că se poate practica patinajul pe lacul Bâlea, ce îngheaţă în totalitate. Pe timp de iarnă practicarea sporturilor pe schiuri (coborâre, slalom, fond etc.) se realizează pe numeroasele pârtii naturale care înconjoară cabana. Pârtiile au dificultate medie şi ridicată şi unele dintre ele au și 14 km lungime. Dată fiind funcţionalitatea telecabinei care face legătura cu Bâlea Cascadă sunt posibile coborâri pe traseu de peste 10 km, cu diferenţa de nivel de 600 m.

Pe suprafaţa îngheţată a lacului de peste 4 hectare se amenajează zone de luciu îngheţat pentru hochei, curling și patinaj. Vara, în perioada iunie-septembrie, pe lac se poate practica canotajul.

Legenda numelui Bâlea Lac

Legenda ne aminteşte de un ciobănaş curajos, cu numele Bâlea, care în vremurile sale l-a ajutat pe împărat să învingă adversarul. Fata cea mare a împarătului este impresionată peste măsură de gestul ciobanului şi decide ca acesta să îi devină soţ. Într-una din zilele căsniciei lor, aceştia se aflau pe munte şi îşi declarau iubirea, când s-a stârnit o mare furtună şi au fost siliţi să se adăpostească de furia zăpezii pe stânci. Zăpada care se desprindea de pe versanţi i-a împins cei doi soţi în lac. Din acel moment, lacul poartă numele ciobănaşului Bâlea.

Bâlea Lac, Transfăgărășan

Informații utile

Unde ne cazăm la Bâlea Lac?

Cabana Bâlea Lac este punctul ideal pentru turiştii care intenţionează să ajungă pe Vârful Negoiu (2535) sau pe Vf. Moldoveanu (2544 m.) 
Cabana este clasificată ca fiind una de 3 stele, iar media recenziilor pe Tripadvisor este de 3.5 stele.
Menționăm și faptul că animalele de companie au acces în pensiune.

Bâlea Lac, Transfăgărășan

Locuri: pentru 68 de persoane
Cabana I (construită pe lac)- 34 locuri

 • 5 camere duble
 • 4 camere triple
 • 1 cameră cu 6 locuri (1 pat dublu și 4 paturi etajate, balcon și vedere spre lac)
 • 3 garsoniere

Cabana II (construită lângă lac)- 34 locuri

 • 13 camere duble
 • 2 garsoniere (4 locuri)

Menţiune:
În extrasezon (30 oct. – 01 jul.) Pensiunea Bâlea – Lac poate fi accesată numai cu telecabina. Cu maşina personală puteţi urca până la Hotelul Bâlea Cascadă (de aici porneşte telecabina) şi puteţi lăsa maşina în parcarea hotelului.

Unde mâncăm la Bâlea Lac?

Cel mai apropiat loc este aceeași Cabană Bâlea Lac, care dispune și de restaurant. Acest restaurant are o medie a recenziilor de 3,5 stele pe TripAdvisor.

Telecabina Bâlea Cascadă – Bâlea Lac

 • Program zilnic de funcţionare: 09.00-17.00 (Luni – Duminică)
 • Curse regulate: 09.30, 12.00, 15.00, 16.45

Tarife bilet telecabină:

 • Urcare Bâlea Cascadă – Bâlea Lac: 30 lei (copiii până la 12 ani: 15 lei);
 • Coborâre Bâlea Lac – Balea Cascadă: 30 lei (copiii până la 12 ani: 15 lei);
 • Bagaje mari de mână (20-30 kg): 10 lei;
 • Bagaje mici de mână (10kg): 5 lei;
 • Bicicletă: 30 lei;
 • Marfă 1 kg: 2 lei (nu se transportă marfă în zilele de weekend: vineri, sâmbătă și duminică).

Telecabina funcționează cu minim 10 persoane (sau contravaloarea a 10 bilete de 30,00 lei/pers dacă sunt mai puțin de 10 persoane).
Lungimea traseului parcurs de telecabină este de 3700 m (altitudine minimă: 1.200 m, altitudine maximă: 2.040 m).
În caz de condiții meteo nefavorabile (vânt puternic, temperaturi foarte scăzute, chiciură, descărcări electrice) telecabina nu funcționează!
Telefon telecabina Bâlea Cascadă – Bâlea Lac0745-072-602

Cum ajungem la Bâlea Lac?

Din București pe autostrada A1 București – Pitești, iar apoi din localitatea Bascov se intra pe DN 7C spre Curtea de Argeș – Arefu – Cârţişoara. Distanța este de 243 km.

Menționăm că acest traseu este deschis doar câteva luni pe an (iulie – octombrie).

Din Sibiu pe DN1 către localitatea Arpașu de Jos, iar apoi continuați pe DN7C, Cârțișoara – Transfăgărășan până la Lacul Bâlea. Distanța este de 77 de km

image sources

 • Balea Lac: Andrei M

1 Comment

Leave a Response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.