Argeș

Barajul Vidraru

Barajul Vidraru vazut de sus
943views

Barajul Vidraru este situat în judeţul Argeș, de-a lungul Transfăgărășanului, la 40 de kilometri de Curtea de Argeș, la 4 km de Cetatea Poenari între versanții Pleașa și Vidraru, fiind primul baraj în arc construit în România. Acest baraj a fost construit în perioada 1960 – 1966, pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor, fiind acum un loc excelent și pentru recreere, turism și sporturi.

Pentru realizarea lui s-au forat galerii subterane în lungime de 42 de kilometri, au fost escavaţi circa 1.768.000 metri cubi de rocă (din care un milion în subteran), s-au turnat 930.000 metri cubi de beton şi s-au montat 6300 tone de echipamente electromecanice.

Podul Barajului Vidraru

Lacul de acumulare Vidraru, având 465 milioane metri cubi de apă, are o lungime de 10,3 kilometri și o lățime maximă de 2,2 kilometri (în zona Valea Lupului – Călugariţa), o suprafaţă totală de 870 de hectare și adâncimea maximă de 155 metri. Centrala electrică se află amplasată în subteran, în masivul Cetățuia, la 104 m adâncime și poate asigura anual o producție de energie de 400 GWh.

În momentul inaugurării, Barajul Vidraru era al cincilea din Europa şi al nouălea din lume. După cum spun specialiștii, este un baraj cu dublă curbură, având înălțimea de 166,6 metri și o lungime de coronament de 307 metri. Noaptea, conturul este luminat electric, astfel că se poate observa din avion.

De asemenea, pe muntele Pleașa se află statuia lui Prometeu, cu fulgerul în mână, ca simbol al electricității, realizată de sculptorul Constantin Popovici.

statuia lui Prometeu

BARAJUL VIDRARU: SATUL DINTRE MUNȚI, DISPĂRUT SUB APE

Legendele spun că mulți oameni din comuna Cumpăna , care nu au vrut să își abandoneze locuințele și munca de o viață, au preferat să rămână în casele lor, atunci când autoritățile responsabile de construirea barajului Vidraru au decis inundarea zonei.

În acea vreme, localnicii își construiseră mici gospodării, iar comunitatea avea și o bisericuță și două case mai mari, cu fundații de beton: Casa Verde și Casa Brătienilor, cea din urmă fiind locuința unei familii înstărite, situată în dreptul actualei Cabanei Cumpăna.

În anul 1999 aceste fundații au putut fi văzute, conform declarațiilor lui Ștefan Dumitrache, directorul Muzeului Curtea de Argeș. „Când s-a dat dispoziţie să se uzineze cea mai mare parte a apei din lac, nivelul  acumulării scăzuse atât de mult, încât se vedea cu ochiul liber cum se realizează confluenţa râurilor Buda şi Capra, iar în apropiere de Cumpăna, puteau fi zărite, de pe mal, fundaţiile acestor construcţii mai importante. Fenomenul s-a mai repetat câţiva ani mai târziu, când iar a scăzut nivelul lacului şi din nou s-au zărit acele fundaţii.”

Ce s-a întâmplat după construirea barajului Vidraru?

Acțiunea care a urmat după terminarea construirii barajului Vidraru a fost umplerea cu apă a acumulării. Din cauza dimensiunilor foarte mari a lacului, procesul de încărcare cu apă a durat aproape un an.

Pentru a trece la această etapă a realizării barajului, oamenii din comunitatea de pe fundul lacului au fost evacuați. Unele construcții au fost relocate, altele au fost demontate și refăcute, iar din restul caselor au fost scoase doar materialele. „Inclusiv calea ferată care ajungea până la Cumpăna a fost desfăcută bucată cu bucată. S-a umplut apoi cu apă toată valea aceea, după care s-a aşternut o linişte adâncă“, a precizat fostul viceprimar Gheorghe Buzoiu.

Deși localnicii comunității din Cumpăna au fost evacuați și despăgubiți, există și oameni care cred în legenda locală și vorbesc de persoane care au murit sub ape și care încă își mai caută liniștea. Ei văd cruci care ies la suprafață, din când în când.

Croazieră pe Lacul Vidraru

Dacă ați ajuns la Barajul Vidraru faceți și o plimbare cu vaporașul Agathe sau vaporașul Sofia pe lacul Vidraru.

Îmbarcările se fac din ora în ora și croaziera dureaza 40 de minute. Coborârea la vaporașe se face pe lângă Hotelul Posada Vidraru aflat după Barajul Vidraru.

Veți pluti deasupra a 465 milioane metri cubi de apă și veți admira priveliștea unică oferită de Munții Făgăraș și Lacul Vidraru.

Informații și bilete la recepția Hotelului Posada Vidraru sau la telefon 0372.731.16

Informații utile

Program
croazieră:          

15 aprilie –
5 septembrie      

10:00-18:00 – îmbarcări din oră în oră

Preț bilet:

15 lei/adulți
10 lei/copii 

Grup minim 10 persoane

Unde mâncăm?

Recomandăm restaurantul Posada Vidraru, aflat în vecinătatea Barajului Vidraru. Acest restaurant are o medie a recenziilor de 4 stele pe Tripadvisor.

Unde ne cazăm?

Dacă doriţi să rămâneţi în peisajul lacului Vidraru, puteţi să vă cazaţi la hotelul Posada Vidraru, un hotel clasificat cu 4 stele şi cu o medie a recenziilor de 4 stele pe Tripadvisor.

O altă alternativă o constituie Cabana Cumpăna, situată pe malul lacului Vidraru. Accesul cu autoturismul se realizează prin două metode:

  • de la Barajul Vidraru prin stânga, 15 km (drum forestier 7D) – acces cu auto de teren
  • sau de la Barajul Vidraru prin dreapta, din DN 7C (km 90 Pod pârâu Capra) 37 km, din care 7 km pe drum forestier refăcut – acces cu autoturism clasă medie

Cabana Cumpăna are o medie a recenziilor de 3.5 stele pe Tripadvisor.

Puteți verifica disponibilitatea și puteți rezerva o cameră în cadrul acestei cabane, accesând site-ul celor de la Booking.com, aici.

Cum ajungem la Vidraru?

Barajul Vidraru situat în județul Argeș, la 29 km de Curtea de Argeș, pe Transfăgărășan.

La Barajul Vidraru se poate ajunge pe Drumul Naţional 7C (DN7C) dinspre Curtea de Argeş – Arefu şi dinspre  Sibiu pe DN1 până la Cârtişoara, de unde se continuă drumul pe Transfăgărăşan. De la Sibiu – Cârtişoara se poate ajunge la Barajul Vidraru doar în perioada iunie-octombrie, în restul anului acest tronson fiind închis.

Drumul Național 7C (DN7C) începe în judeţul Argeş, la Bascov (lângă municipiul Piteşti) în direcţia Curtea de Argeş şi se termină la intersecţia cu drumul DN1 între Sibiu şi Braşov, în apropierea comunei Cârţişoara. DN7C are o lungime de 151 km.

image sources

  • imagine baraj vidraru: Andrei M
  • Barajul Vidraru de sus: Admin

Leave a Response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.