Brașov

Biserica Neagră

Biserica Neagra Brasov
Biserica Neagra Brasov
723views

Biserica Neagră, cunoscută iniţial sub numele de Biserica Sfânta Maria, este cel mai reprezentativ monument istoric al Brașovului, cea mai mare biserică gotică din Transilvania și, după cum afirmă unii istorici, cel mai mare edificiu religios situat între Viena si Istanbul.

Istoria Bisericii Negre

În secolul XIV, Braşovul se afla în plin apogeu cultural şi economic, fiind deja principalul oraş din această parte a Europei, iar construcţia unei biserici care să reflecte acest statut a început în anul 1383.

Edificiul a fost construit pe locul în care se găsea, în trecut, o altă construcție cu destinație similară, de biserică romano-catolică (Marienkirche sau Biserica Sfânta Maria), distrusă de invazia mongolilor din anul 1242.

După mai multe întreruperi cauzate de asedii, cutremure şi simplificări ale planurilor iniţiale, construcţia a fost finalizată în anul 1477 iar biserica a primit hramul Sfânta Maria, aceasta fiind şi denumirea iniţială a Bisericii Negre. În anul 1499 este atestată montarea unei instalaţii noi de orgă iar în 1514 turnul a fost finalizat prin instalarea clopotelor şi a unui ceas.

Photo credit: PhotoFires @ Shutterstock.com

În ziua de 21 aprilie 1689, pe Uliţa Funarilor (actuala Strada Castelului), a izbucnit un incendiu care, amplificat de un vânt puternic, a cuprins întregul Braşov şi a produs pagube materiale imense şi aproximativ 300 de victime omeneşti.

Pe lângă multe alte clădiri importante ale oraşului, Biserica Sfânta Maria a suferit, din cauza focului, daune importante: acoperişul s-a prăbuşit, vitraliile s-au spart iar orga şi clopotele s-au topit, acestea din urmă distrugând în cădere şi ceasul din turn; altarul şi toate obiectele din el au ars, la fel ca şi valoroasele manuscrise din biblioteca lui Johannes Honterus.

Photo Credit: Anton_Ivanov @ Shutterstock.com

Întreg oraşul a fost aproape complet distrus şi mulţi ani Braşovul a rămas o ruină înnegrită de fum, Biserica Sfânta Maria şi Turnul Negru căpătând numele de “Negre”, din cauza culorii zidurilor lor.

După incendiu, La Biserica Neagră a fost demarată o serie de lucrări de reconstrucţie şi extindere, fiind adăugate galeriile pentru a face faţă numărului din ce în ce mai mare de enoriaşi. În anii 1836-1839 a fost instalată pe galeria vestică o nouă orgă, de dimensiuni impresionante, care este folosită şi în zilele noastre, după restaurarea din anul 2001.

Biserica a fost catolică până în anul 1542 când, la iniţiativa umanistului Johannes Honterus, a devenit luterană, odată cu introducerea slujbelor de rit evanghelic-luteran, în limba germană.

Photo credit: Katoosha @ Shutterstock.com

Ce putem vizita în Biserica Neagră?

Piesele de mobilier și obiectele de cult sunt alte valori remarcabile care fac din edificiul brașovean un loc pe care nici un turist nu-l poate evita. De exemplu cristelnița din bronz, lucrată de meșterii locali, a fost donată în anul 1472 de către parohul Johannes Reudel. După aproape 150 de ani, în 1716, fierarul Meensen Hannes a realizat un frumos grilaj din fier forjat care înconjoară cristelnița.

Apoi, pe pridvorul sudic, există o pictură murală executată după anul 1476, reprezentând-o pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus, așezată între Sf. Ecaterina si Sf. Varvara. În partea de jos a picturii se află stemele regelui Matei Corvin și a soției sale Beatrice de Napoli-Aragon.

De asemenea, nu pot fi trecute cu vederea trei canate cu cinci tablouri de la altarul din Feldioara (sfârșitul secolului XV-lea). Stranele din navele laterale sunt datate de la sfârșitul secolului XVII și prima jumătate a secolului XVIII, fiind lucrate cu ornamente în stil baroc, sculptate în lemn.

Apoi, stranele din cor sunt în stil neogotic, datând din 1866, iar în nava centrală, băncile, realizate din lemn de stejar, au fost montate din 1937.

Vechile pietre funerare ale unor personalitați brașovene au fost zidite în spațiile laterale ale antreului de vest în momentul în care s-a lucrat la ridicarea altarului neogotic (1866) și la construirea instalației de încălzire (1937).

O pânză pictată în ulei reprezentând “Nunta din Cana”, operă a pictorului Hans Eder, se află expusă pe peretele frontal al navei laterale dinspre nord. Stema orașului Brașov, coroana pe un trunchi de copac cu rădăcini, este reprezentată, în relief, pe stâlpul din fața amvonului.

Tot în interiorul bisericii se găsesc o serie de statui, dintre care cea mai veche este a Sfântului Ioan Botezătorul. Altele îi reprezintă pe Toma Plebeanul, Sfântul Iacob Pelerinul, Iisus Salvaltor Mundi, Fecioara Maria, Pavel, Luca si Sebastian.

Colecția de covoare orientale din Biserica Neagră, datând din secolele XV-XVI, într-un numar de aproximativ 110, este cea mai mare din Europa, cu excepția muzeului Topkapi din Istanbul. Covoarele au fost donate de negustorii germani din secolele 17 si 18, în semn de recunoștință că au reușit să supraviețuiască călătoriilor în țările de la sud și est de Carpați.

Orga Buchholz

Cea mai importantă piesă de interior a Bisericii Negre este Orga Buchholz. Orga a fost construită în anul 1839 de Carl August Buchholz. Instrumentul nu a fost modificat absolut deloc, astfel că sunetul este unul de excepţie. Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate.

Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numerele celor 76 de registre sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Orga are 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri, patru manuale şi un pedalier. Cel mai mare tub are nouă metri, cel mai mic tub are doi metri. Orga mecanică Buchholz, din Biserica Neagră, este cea mai mare orgă funcţională din sud-estul Europei şi este unică.

Legende Biserica Neagră

Statuia copilului aplecat

Pe cornișa Bisericii Negre se află o statuie a unui copil aplecat, ca și cum s-ar uita în jos, înspre trecători.
Această statuie misterioasă nu este atestată documentar, însă datează din perioada de restaurare a bisericii în urma incendiului din 1689. Deoarece nu se cunosc aproape deloc informații despre această statuie, s-au ivit o serie de legende, presupuse adevărate de unii brașoveni.

Una dintre aceste legende spune că statuia este realizată în memoria unui tânăr care ajuta cu lucrările de zidărie. Acesta fusese un ucenic al unui zidar care s-a dovedit a fi mai talentat, fapt care a stârnit invidia meșterului. De aceea, în momentul în care tânărul s-a aplecat să privească în jos, a fost împins de meșter.

Însă, povara morții copilului a fost greu de suportat. De aceea, zidarul care l-a împins i-a ridicat o statuie din locul de unde s-a petrecut tragedia, după care și-a denunțat crima, fiind condamnat la moarte.

O altă legendă este despre fiul unuia dintre meșterii care lucrau la reabilitarea bisericii. Acesta s-a urcat pe acoperiș când nu a fost văzut și, din neatenție, a căzut și a pierit pe loc. Statuia ar fi realizată chiar de tatăl său, copilul aflându-se în poziția în care a fost văzut ultima oară.

„Poarta spovedaniei“

Portalul de Sud-Vest al Bisericii Negre s-a numit în vechime „Poarta spovedaniei“. Şi astăzi se pot vedea nişte crestături misterioase în piatră, dar puţini ştiu legenda lor. Se spune că aceste caneluri au fost făcute de luptătorii care, după spovedania dinaintea plecării la luptă, îşi frecau armele de piatra bisericii, într-un gest ritualic. 

Photo credit: Josep Curto @ Shutterstock.com

Coroana regelui Solomon

O altă legendă spune că, tot la Biserica Neagră, ar fi ascunsă coroana regelui Solomon, cel care, urmărit fiind, şi-a ascuns coroana la rădăcina unui copac. În „Geografia comitatului Braşov“, scrisă la 1901, Ion Dariu scria că: „Un ţăran ducîndu-se în pădure după lemne, află coroana lui Solomon şi o dete primarului din sat. Iar coroana lui Solomon s-a depus în Biserica Neagră spre păstrare“. 

Informații utile

Program de vizitare Biserica Neagră

Semestrul de vară (6 aprilie – 8 octombrie)

 • Marţi – Sâmbătă: 10 – 19
 • Duminică: 12 – 19
 • Luni: închis

Semestrul de iarnă (10 octombrie – 05 aprilie)

 • Marţi – Sâmbătă: 10 – 16
 • Duminică: 12 – 16
 • Luni: închis

Tarife de intrare Biserica Neagră

Adulți 10,00 RON
Studenți 6,00 RON în baza carnetului de student
Elevi 3,00 RON până la 18 ani, în baza carnetului de note

Gratuități:

 • Copii până la 7 ani.
 • Persoanele cu deficienţe (în baza legitimaţiei).
 • Reduceri pentru grupuri: la fiecare 10 persoane, a 11-a are intrarea gratuită.
 • Un însoţitor/ grup (ghid local, organizator sau şef de grup.

Muzică bisericească

Începând cu anul 1953, orga Buchholz este atracţia centrală a concertelor ce atrag un public numeros, atât din Transilvania cât şi din afara graniţelor. Aici au cântat organişti renumiţi din toată lumea. Concertele au loc de trei ori pe săptămână în zilele de marţi, joi şi sâmbătă ale lunilor iulie şi august, şi săptămânal în lunile iunie şi septembrie.

Concertele de orgă din rândul sezonului de vară – 18:00h

Iunie și septembrie Marți
Iulie, August Marți, Joi, Sâmbătă
 • Începând cu 17.30 la ghişeu se pot cumpăra numai bilete pentru concert.

Costuri concerte

 • Biletele de intrare la toate concertele incluse în programul muzical de vară al Bisericii Negre costă 12 RON.
 • Copii sub 7 ani şi elevii au intrarea gratuită la toate concertele programului estival de concerte de orga din Biserica Neagră.
 • Pentru Concertele-eveniment biletul de intrare este de 20 RON (Concertul de Anul Nou sau alte concerte mari)
 • Concertele excepţionale au bilete cuprinse între 15 – 25 RON. În aceste cazuri nu există oferte speciale sau reduceri.

Unde mâncăm lângă Biserica Neagră?

Noi recomandăm restaurantul tradițional românesc, La Ceaun, care se află la aproximativ 750 m de Biserica Neagră.

Acest restaurant are o medie a recenziilor pe TripAdvisor de 4.5 stele.

Unde ne cazăm lângă Biserica Neagră?

Noi recomandăm Pensiunea Riunione, de trei stele, aflată la aproximativ 1km de Biserica Neagră. Această pensiune oferă cel mai bun raport calitate-preț din zonă.

Pensiunea Riunione are o medie a recenziilor pe TripAdvisor de 4.5 stele.

Dacă doriți să verificați disponibilitatea acestei pensiuni și să faceți o rezervare, atunci puteți vizita Booking.com, aici.

Booking.com

Indicații rutiere

Din București, 186 km, pe ruta A3 București – Ploiești – DN1 Ploiești – Brașov – Biserica Neagră

Din Pitești, 136 km, pe ruta DN73 Pitești – Câmpulung – Brașov – Biserica Neagră

Din Sibiu, 141km, pe ruta DN1 Sibiu – Făgăraș – Brașov – Biserica Neagră

Leave a Response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.