Caraș-SeverinFără categorie

Cascada Bigăr

195views

Cascada Bigăr este una dintre cele mai spectaculoase și frumoase obiective turistice din țara noastră. Și n-o spunem doar noi, ci și străinii, care, în anul 2013, prin intermediul site-ului The World Geography, au inclus-o pe primul loc într-un top al celor mai frumoase și unice cascade din lume.

Photo credit: Vania Tonova @ shutterstock.com

Cascada Bigăr, care face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița (176,60 hectare), este situată în Valea Minișului, din județul Caraș-Severin, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN 57B.

Ceea ce este remarcabil și merită punctat este faptul că această minunată cascadă se află întocmai în locul prin care trece prin România Paralela 45. 

Izvorul Bigăr

Izvorul Bigăr (cunoscut și sub denumirea de Izbucul Bigăr) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici.

Photo credit: RomaniaMea

Izbucul Bigăr este un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei.

Cascada Bigăr

Imaginea care ți se arată în fața ochilor, imediat ce ajungi la cascadă, este de basm.

Photo credit: Vania Tonova @ shutterstock.com

Apa este bogată în calcar și se varsă în răul Miniș de pe un prag stâncos, în formă de clopot, de circa 8 metri înălțime, acoperit cu mușchi, formând celebra noastră cascadă. Apa iese de sub o stâncă ce are o înălțime de peste 50 de metri. Iarna, țurțurii de gheață ai cascadei formează un adevărat palat de cleștar.

Photo credit: Stefan Sorean @ shutterstock.com

Stropii de apă care se scurg pe marginea acestui clopot de mușchi și cad în Miniș formează un cerc strălucitor la nivelul râului, dându-ți senzația unor mici diamante care plutesc pe luciul apei. Culorile se schimbă în funcție de razele soarelui și îți dau senzația că ai în față o apă vie.

Cascada Bigăr mai este cunoscută și sub denumirea de Cascada Coronini.

Legenda Cascadei Bigăr

O familie de țărani de pe Valea Almajului ce nu au putut să aibă urmași au aflat de la o vrăjitoare, într-un vis, că dacă femeia va bea apa de la izvorul dintre cele două lumi, de sub stâncă, va avea un copil. Vrăjitoarea le-a spus că dacă vor avea o fată să nu o lase să se îndrăgostească pentru că își va găsi moartea. Femeia a născut o fată care s-a îndrăgostit de un băiat pe nume Bigăr. Tatăl ei a închis-o în grota de pe munte pentru a o ține departe de blestem.

Photo credit: ATTILA Barsan @ shutterstock.com

Suferințele fetei au înduplecat-o pe vrăjitoarea ce trăia în Tărâmul Regăsirii Dorului să viziteze fata în grotă și să îi transforme părul într-o cascadă pe care au început că cadă lacrimile ei. Tânărul Bigăr s-a aruncat în apă, iar tânăra a murit odată cu acesta. Cei doi s-au reîntâlnit pe cealaltă lume, acolo unde și-au putut împlini povestea lor de dragoste.

Informații utile despre Cascada Bigăr

Tarife Cascada Bigăr

Se achită doar o taxă de intrare în rezervație în valoare de 5 RON/persoană

Unde ne cazăm în apropiere de Cascada Bigăr?

Recomandarea noastră este Cabana Cerbu Johana, situată la 3 kilometri de Cascada Bigăr. Această unitate de cazare are un feedback extrem de pozitiv din partea clienților Booking.com.

Dacă doriți să verificați disponibilitatea sau să rezervați o cameră, o puteți face accesând site-ul Booking.comaici.

Unde mâncăm în apropiere de Cascada Bigăr?

Singurul restaurant din apropierea Cascadei Bigăr este Popasul Bigăr.

Este un restaurant micuț, care servește mancare tradițională, specifică zonei.

Photo credit: MiroslavP @ shutterstock.com

Cum ajungem la Cascada Bigăr?

Din București avem de parcurs 463 km, urmând traseul: A1 București – Pitești, apoi DN65 Pitești – Slatina – Craiova, apoi DN6 Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Orșova – Plugova, apoi DN57B Plugova – Bozovici – Poneasca – Cascada Bigăr

Traseu Bucuresti - Cascada Bigar

Leave a Response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.