Brașov

Castelul Bran

Castelul Bran
castelul lui Dracula
1.32Kviews

Situat la 30 km de Brașov, între Munții Bucegi și Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument național și punct de reper al turismului din România, datorită atât frumuseții lui, a peisajului, cât și a legendei contelui Dracula, al cărui spirit bântuie înca aceste locuri străvechi.

Castelul Bran

Despre castel

Castelul adăpostește în acest moment Muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele patru etaje ale castelului. Aici sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.

O istorie de peste 600 de ani

Castelul Bran

Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 19 noiembrie 1377 în Zvolen confirmă sașilor din Scaunul Brașovului dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala și cu meșterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran. Cu această ocazie, regele promite brașovenilor că, dacă Țara Românească va ajunge „în mâinile noastre”, atunci vama va fi mutată de la Rucăr (Ruffa Arbor) la Bran. Referința din textul documentului din 1377 cu privire la o „nouă cetate de piatră”, permite deducția că fortificația de piatră, ce urma să fie edificată pe acest loc, a fost precedată de o întăritură de graniță mai veche. Această cetate, probabil din lemn, ar fi fost ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225. Ea este atribuită magistrului Theodorikus. În secolul al XIII-lea, teritoriul cetății Bran a fost supus jurisdicției comitatului regal de Alba Iulia.

Castelul Bran curte

În anul 1395 Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân, vasalul său.
În 1407 Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) și Bologa. Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419. În anul 1427 Castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a coroanei Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere. În 1498 cetatea Branului a fost închiriată de regalitatea maghiară către scaunul Brașovului.

interior Castelul Bran

După Marea Unire de la 1918 până în prezent

În 1920 Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat și l-a lăsat moștenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din țară a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat și devastat.

Castelul lui Dracula

Castelul s-a redeschis apoi vizitelor publice în 1956, fiind parțial amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987 a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993.

De unde vine legenda Contelui Dracula?

Cel care a creat faima Castelului asociat cu Dracula, a fost scriitorul Bram Stoker, care a publicat, în 1897, la Londra, romanul «Dracula, vampirul din Carpați». Cartea este considerată mediocră de criticii literari, dar a avut un impact mare în rândul publicului cititor, din moment ce până în 1903 se tipărisera 6 ediții. De altfel, Stoker nu stabilește cu exactitate locul în care se află castelul din romanul său, dar unii istorici spun că ar fi vorba de Regiunea Bârgăului, în trecătoarea care unește Transilvania de Moldova. Oricum, cert este că datorită acestui roman și a ecranizărilor realizate, s-a creat o asociere indestructibilă între Dracula, Castelul Bran și Transilvania.

scari Castelul Bran

De fapt, legenda contelui sângeros, supranumit Dracula, a fost asociată cu domnitorul Vlad Țepeș abia în secolele XIX – XX. Această suprapunere de imagini s-a datorat faptului că domnitorul român era cunoscut ca fiind fără milă față de cei care nu i se supuneau sau încălcau legile, iar pedeapsa cea mai des utilizată era trasul în țeapă. O altă explicație a numelui Dracula ar putea veni de la faptul că în 1431, Sigismund de Luxemburg l-a investit pe Vlad al II-lea, tatăl lui Țepeș, cu Ordinul Dragonului, un ordin cavaleresc dedicat luptelor împotriva turcilor, iar emblema era un dragon, asociat cu simbolul diavolului. Din cauza acestei embleme se pare ca Vlad Țepeș a primit supranumele de Vlad Dracul.
De altfel, Castelul Bran nu este singurul punct turistic legat de această legendă. Un al loc evocat atunci cand vine vorba de Dracula este și Mânăstirea Snagov.

Castelul Bran în zilele noastre

În anul 2000 Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobilize, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate.

Castelul Bran

Turiştii pot vizita acum 23 de camere, număr dublu față de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana

Pe lângă vizitarea castelului puteţi să trăiţi senzaţii tari dacă vizitaţi tunelul groazei, aflat imediat lângă castel. Pentru 25 de lei de persoană vă veţi putea întâlni cu vampiri, fantome şi multe alte surprize. Nu intraţi decât dacă sunteţi tari de inimă

Castelul Bran

Cum se ajunge la Castelul Bran?

Dacă mergeți dinspre București spre Brașov, sunt două posibilități: pe șoseaua 73A (Pârâul Rece – Rașnov) ce se bifurcă din Drumul European 1 înainte de intrarea în Predeal, sau de la Brașov pe DN73. Din Brașov sunt curse de autobuze spre Râșnov, Bran și Moeciu, care pleacă din jumătate în jumătate de oră. Până la Bran se face o oră și încă 10 minute până la Moeciu de Jos.

În zona Rucăr – Bran cele mai importante obiective turistice ar fi: Cheile Mari ale Dâmboviței, peștera Dâmbovicioara (care este electrificată) și Peștera de la Uluce (pe valea Cheii). În plus numeroase trasee în lungul văilor sau alpine care oferă priveliști frumoase și posibilitatea de a străbate distanțele cu bicicleta.

Preț bilet intrare Castelul Bran:

adulți – 20 RON;
adulți 65+ – 15 RON ( pe baza CI / ID );
studenți – 10 RON ( pe baza carnetului / legitimației );
elevi – 5 RON;
taxa de filmare pentru amatori – 20 RON;
TAXA FOTO ESTE INCLUSĂ ÎN BILETUL DE INTRARE!
Filmarea / fotografierea profesională este permisă în urmă semnării unui contract. Tariful acestora se face pe bază de ofertă personalizată.
Gratuități:
persoane cu dizabilități, persoane instituționalizate.

Program:

01 mai – 30 septembrie
Luni: 12:00-18:00; Marți – Duminică: 9:00-18:00, Ultima intrare: 18:00
01 octombrie – 30 aprilie
Luni: 12:00-16:00; Marți – Duminică: 9:00-16:00; Ultima intrare: 16:00
Programul de Sărbători de Iarnă al Castelului Bran
24 Decembrie: 09:00 – 13:00, 25 Decembrie: închis; 26 Decembrie: 09:00 – 16:00; 31 Decembrie: 09:00 – 13:00; 1 Ianuarie: închis; 2 Ianuarie: 09:00 – 16:00

Unde mâncăm la Castelul Bran?

Dacă doriți să aveți parte de o experiență culinară pe măsura zonei, atunci noi vă recomandăm cu drag restaurantul pensiunii Taverna Branului, un restaurant care are o medie a recenziilor pe TripAdvisor de 4.5 stele.

Unde ne cazăm în Bran?

Noi vă recomandăm complexul Vila Bran, aflat la aproximativ 100 de metri de Castelul Bran. Prețuri bune, peste 60 de camere situate în mai multe vile, terenuri de tenis, de fotbal, de minigolf, piscină exterioară încălzită, centru spa și multe alte dotări care vă vor asigura o ședere de neuitat. Media recenziilor pe TripAdvisor este de 4 stele.

Dacă doriți să rezervați o cameră în cadrul acestui complex, o puteți face prin intermediul celor de la Booking.com, aici

Booking.com

2 Comments

Leave a Response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.