Hunedoara

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
796views

Castelul Corvinilor sau Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România. Considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, acesta a fost inclus în “top 10 destinații de vis din Europa”.

Istoria Castelului Corvinilor

Istoria castelului începe în secolul al XV-lea, când Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei pune piatra de temelie a acestei construcții, pe locul unei vechi cetăți. Construcția castelului cuprinde 4 mari etape:

Prima fază cuprinde ridicarea a două ziduri de apărare (curtine) în jurul vechii cetăți, construite din blocuri de calcar. Zidurile curtinei erau flancate de turnuri circulare și dreptunghiulare. Turnurile circulare sunt: Turnul Capistrano, Turnul Pustiu și Turnul Toboșarilor.

Turnurile rectangulare plasate în zonele de nord-vest și de sud-est ale castelului erau prevăzute cu intrări carosabile și niveluri de apărare. Intrările în castel se făceau cu ajutorul unor poduri, ceea ce îl apropie și mai mult de castelele din occident. Podurile erau susținute de piloni de piatră, ultimele tronsoane ale podurilor fiind mobile.

Turn Castelul Corvinilor

Palatul propriu-zis este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei și scara spirală. Funcționalitatea acestor săli ne este sugerată de corespondențele tipologice din mediul teuton.

O altă construcție impresionantă este galeria și Turnul Nje Boisia (Nu te teme). Legătura cu castelul este asigurată prin intermediul unei galerii suspendate, sprijinită pe stâlpi de calcar.

A doua fază de construcție se încheie odată cu moartea lui Iancu de Hunedoara. După 1458 se fac lucrări în zona nordică a castelului, finalizate cu așa numita aripă Matia. Aici se afla o pictură cu subiect laic, model unicat.

ziduri Castelul Corvinilor

În cea de-a treia etapă, prin secolul al XVI-lea, apar câteva construcții civile, în zona turnului vechi de poartă (unul din cele dreptunghiulare) cu ocazia ultimelor lucrări de restaurare.

A patra etapă poartă pecetea principelui Gabriel Bethlen, care modifică în spiritul vremii, părți din castel. Astfel, pe latura estică este construit Palatul mare compus din camere de locuit și o sufragerie.

Se fac demersuri pentru reamenajarea Sălii Dietei, prin înlăturarea întregii arhitecturi gotice, rezultând încăperi cu funcționalități diverse, menite să demonstreze încadrarea în tiparele vremii. Lucrările de tip militar sunt reprezentate de construirea Turnului Alb și a Terasei de Artilerie.

Ce putem vizita în Castelul Corvinilor?

Castelul are 42 de încaperi, două terase, două poduri și o suprafață construită de 7000 de metri pătrați.

Accesul în castel se face pe un pod de lemn, susținut pe 4 piloni masivi de piatră, plasați în albia pârâlui Zlaști, lăsând în urmă curtea husanilor și nișa ce adăpostește statuia Sfântul Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor și al trecerilor peste apă.

Pod Castelul Corvinilor

De aici poți admira Turnul nou de poartă, de formă rectangulară, ce impresionează prin masivitate.

Tot de aici se ajunge, cu ușurință, în închisoarea castelului, care păstrează o ușă mare de lemn unde se spune că ar fi fost “găzduit” pentru o vreme chiar Vlad Țepeș.

Turnul Nou Castelul Corvinilor

Pe partea stângă, chiar la ieșirea din Turnul nou de poartă, se află Loggia Matia la etajul căreia se mai păstrează unica pictură laică în frescă din perioada Renașterii precum și Camera de Aur, în care se adăpostește expoziția “Obiecte din colecțiile Muzeului Castelului Corvinilor Hunedoara”.

Inițial, tematica expozițiilor din muzeu s-a concentrat pe perioada medievală, însă în scurt timp, paleta tematică s-a extins, punându-se bazele colecțiilor de arheologie, etnografie, artă decorativă și carte veche.

Interior Castelul Corvinilor

La primul nivel al Turnului nou de poartă se află Camera Domnițelor unde se poate vedea un set de mobilier aparținând secolului al XIX- lea, stilului electric, compus dintr-o masă, servantă și dulap.

Traversând Scara spirală dăm de Sala Dietei construită în stil gotic târziu. La ieșire, scara din piatră conduce la etajul Turnului Capistrano.

Prin partea dreaptă se poate urca la al doilea etaj al Palatului sudic în camerele folosite în secolul al XVIII- lea ca și birouri pentru Administrația minelor de fier din Munții Poiana Ruscă.

În curte, pe langă fântână, se mai poate vizita terasa de artilerie, ușor modificată în secolul al XIX-lea de unde se deschide o impresionantă priveliște spre groapa urșilor, Palatul Nordic, capela si curtea fântânii.

Ultimul obiectiv, Sala Cavalerilor, una din cele mai interesante spații laice din Transilvania secolului al XV-lea, este la latura vestică a castelului la parterul Palatului Mare fiind împarțită în două sectoare de un șir de coloane octogonale. Funcționalitatea acestei săli era aceea de sală de mese la ocazii festive sau sală de judecată și întruniri pentru nobili, după model germanic.

Legendele din Castelul Corvinilor

Legenda corbului

Legenda spune că Sigismund de Luxemburg (regele Ungariei acelei epoci) și Elisabeta din țara Hațegului ar fi dat naștere unui fiu ilegitim, Ioan (Iancu) de Hunedoara. Pentru a mușamaliza adevărul, regele a aranjat căsătoria Elisabetei cu un viteaz aborigen pe nume Voicu, și i-a dăruit fiului său un inel de aur pentru a-l putea recunoaște.

Corbul Castel Corvini

Într-o zi, un corb a încercat să fure inelul, însă Iancu a scos arcul și l-a doborât. Aflând povestea, regele a hotărât ca simbolul familiei Huniazilor să fie corbul cu inel de aur în cioc, neamul purtând de atunci numele de Corvin.

Legenda fântânii din Castelul Corvinilor

Legenda spune că fântâna din curtea castelului a fost săpată de trei prizonieri turci, cu promisiunea că vor fi eliberați dacă reușesc să găsească apă. Promisiunea nu a fost respectată, deși deținuții au terminat fântâna după 15 ani.

Fantana Castelul Corvinilor

Unul dintre aceștia a inscripționat fântâna cu un text în araba veche, care conform legendei, înseamnă „Apă ai, inimă nu”. Însă în realitate, inscripția se traduce ca „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”.

Legenda călugărului spion, zidit de viu în peretele Turnului Capistrano.

Deși Ioan de Capistrano nu se știe dacă a locuit sau nu acolo, în turnul care îi poartă numele, există o cameră rotundă, micuță aducând mai mult a chilie în care locuia capelanul castelului.

Turnul Capistrano

Camera este situată la nivelul plafonului Sălii Dietei, iar legenda spune că ultimul locuitor al încăperii a fost suprins spionând tot ce se petrecea în Sala Dietei printr-o gaură facută în zid. Urmarea a fost ca în zidul camerei, gros cam de-o jumătate de metru, a fost săpată o firidă și în acea firidă a fost zidit de viu călugărul spion. Că este adevărată sau nu, greu de spus.

Camerele torturii

Există două camere întunecoase în incinta castelului, construite în secolul XV, care erau destinate pe vremuri prizonierilor ce urmau să fie torturați. Acolo, călăii nu doar că aveau grijă să-i execute capital pe prizonieri, ci înainte de toate, îi torturau printr-o grămadă de metode. Una dintre ele era jupuirea de vii a oamenilor, povestesc istoricii.

Tortura Castelul Corvinilor

O altă metodă era introducerea unor piroane în cap – așa cum a sfarșit Ana, soția nobilului Ioan Torok (cel care stăpânea Castelul Corvinilor la sfârșitul secolului XVI). Acuzată că și-ar fi înșelat soțul, Ana a fost executată: a fost dusă în această cameră de tortură, unde i s-a bătut un piron în cap. Și pentru ca totul să fie cât mai veridic, în camera cu pricina sunt expuse astăzi tot felul de obiecte care se foloseau pe vremuri la torturarea condamnaților.

Castelul condamnaților la moarte

Temnița castelului păstrează și astăzi poarta rămasă intactă în urma incendiului din 1854. Acolo există o groapă mare, de aproape cinci metri, unde erau ”scăpați” condamnații la moarte. O trapă din sala cavalerilor ducea spre un coridor care făcea legătura cu temnița.

Deasupra acestei trape există un jilț pe care era așezat acuzatul ce urma să fie interogat. În momentul în care era acționată trapa, condamnatul cădea (cu tot cu jilț) în această temniță, unde-i putrezeau oasele.

Groapa leilor

O altă legendă înfricoșătoare legată de Castelul Corvinilor amintește de groapa leilor (o groapă în care erau aruncați prizonierii, ca hrană pentru animalele sălbatice.

„Să i se taie mustățile cu bomfaierul!“

Există și o povestioară hilară despre bustul din bronz al lui Iancu de Hunedoara, din Sala Cavalerilor, care are o copie la Muzeul Militar Național din București.

bustul lui Avram Iancu

Multă vreme bustul a fost ținut ascuns în beciuri pentru că unul dintre prim-secretarii de partid ai Hunedoarei a observat că are mustăți de ungur. Acesta a cerut chiar să-i fie tăiate mustățile cu bomfaierul ca să arate ca un român. În cele din urmă bustul a rămas întreg.

Informații utile

Unde mâncăm în apropierea Castelului Corvinilor?

Noi recomandăm restaurantul Rustic, situat la 1.3 kilometri de Castelul Corvinilor, o locație căreia i-am trecut pragul și în cadrul căreia ne-am simțit foarte bine. Personalul se comportă minunat, iar mâncarea este foarte bună și în cantități generoase.

Acest restaurant are o medie a recenziilor pe TripAdvisor de 4 stele.

Unde ne cazăm în Hunedoara?

Dacă doriți să aveți un sejur plăcut și lipsit de griji, noi vă recomandăm Vila HD, de 4 stele, aflată la 2.4 km de Castelul Corvinilor, ce deține mai multe studiouri și apartamente în regim hotelier.

Această proprietate este de asemenea cotată pentru cel mai bun raport calitate/preţ în Hunedoara și are o medie a recenziilor pe TripAdvisor de 4.5 stele.

Puteți verifica disponibilitatea și prețurile acestei proprietăți pe Booking.com, aici!

Booking.com

Program vizitare Castelul Corvinilor

  • Luni 12:00-17:00
  • Marți – Duminică 9:00-17:00

Ultima intrare se face cu 45 minute înainte de ora închiderii.

Tarife Castelul Corvinilor

Adulți  30 lei
Elevi – 7 Lei (pe baza de carnetului vizat pe anul în curs)
Studenți – 7 Lei (pe baza legitimației de student vizată pe anul în curs)
Pensionari – 15 Lei (pe baza de cupon de pensie)
Taxă Foto – 5 Lei
Taxă Video – 15 Lei
Taxă Ghid – 30 Lei limba română, 60 lei limbă străină
Taxă Album Foto/Operator – 110 Lei/oră
Taxă Audio Apps/Ghid Multimedia – 8 Lei

Tarife pentru grupuri:
Grup organizat : minim 20 de persoane;
– Adulți  25 lei/pers
– Pensionari – 10 lei/pers.
– Elevi/studenţi – 5 lei/pers.

Pentru informații despre călătoria dumneavoastră spre Hunedoara, puteți cere informații aici:

  • Tel/Fax +40.354.880.011
  • informareturisticahd@gmail.com

Cum ajungem la Castelul Corvinilor?

Castelul se află în orașul Hunedoara, la distanță de 28 km de Hațeg, 45 km de Sarmizegetusa126 km de Sibiu134 km de Tg.Jiu, 172 km de Cluj-Napoca, 229 km de Râmnicu Vâlcea, 399 km de București.

Acces rutier: 

  • Pe DN7 Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Sebeș -Simeria, DJ687 – Hunedoara – Castelul Corvinilor
  • Pe DN7 Arad Deva – Simeria,  DJ687 – Hunedoara – Castelul Corvinilor;     
  • Pe DN66 Tg.Jiu – Petroșani – Hațeg, DN66 Hațeg – Ștrei, DJ687 – Hunedoara – Castelul Corvinilor;
  • Pe DN68 Caransebeș – Sarmizegetusa – Hațeg, DN66 Hațeg – Ștrei, DJ687 – Hunedoara – Castelul Corvinilor.

2 Comments

Leave a Response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.