Neamț

Cetatea Neamț

Cetatea Neamt
1.2Kviews

Cetatea Neamț sau Cetatea Neamțului este o cetate medievală din Moldova situată în apropierea orașului Târgu Neamț și la aproximativ 46 km de orașul Piatra Neamț. Așezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleșului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale  de valoare excepțională din România. Poziția strategică de care a beneficiat și prezența în evenimentele marcante pe care le-a cunoscut această parte a țării demonstrează faptul că, Cetatea Neamțului, a fost una dintre cele mai bine întărite cetăți de care a dispus statul medieval moldovenesc.

Photo credit: Ghiuz @ shutterstock.com

Istoria Cetății Neamț

Această cetate elegantă și impresionantă a fost construită în secolul al XIV-lea, pe vremea lui Petru Mușat (1375-1391) .

Epoca de glorie a cetății medievale de la Neamț corespunde domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), organizatorul și conducătorul militar de excepție, care înțelegând bine rolul fortificațiilor pentru creșterea capacităților de apărare a țării, a întărit cetățile moștenite de la înaintașii săi și a construit altele noi, întreaga Moldovă fiind străjuită de un puternic sistem defensiv.

Lucrările întreprinse în vremea sa au constat în supraînălțarea vechilor ziduri ale cetății, ridicarea celor patru bastioane ale curții exterioare și construirea podului în formă de arc, sprijinit pe 11 piloni de piatră. Astfel întărită, în anul 1476 cetatea Neamț a făcut față asediului impus de Mohamed al II-lea, după lupta de la Valea Albă-Razboieni.

Photo credit: Valentin Balan @ Shutterstock.com

Pe măsura înăspririi dominației turcești și a progresului realizat în tehnica de luptă, rolul cetăților moldovene va scădea începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea. După distrugerea parțială a unor construcții interioare în vremea lui Alexandru Lăpușneanu (1564) și refacerile ordonate de Ieremia Movilă, în anul 1600 Cetatea Neamțului își va deschide porțile în fața armatelor celui care a realizat prima unire politică a tuturor românilor: Mihai Viteazul.

Prefăcută în mănăstire de Vasile Lupu (1646) și apoi distrusă parțial de Dumitrașcu Cantacuzino în 1675, Cetatea Neamțului va mai avea forța de a scrie o nouă pagină de eroism în 1691, când, apărată de un mic grup de plăieși, va rezista asediului armatei polone condusă de Regele Ioan Sobietski. După distrugerea ordonată de Mihai Racoviță în 1717, Cetatea Neamțului își pierde total importanța militară.

Din anul 1718, Cetatea Neamțului, un obiectiv istoric deosebit de important pentru orașul Târgu Neamț și județul Neamț, a rămas în paragină și a fost distrusă de către vreme sau de către localnici care foloseau piatra de la cetate în construcții.

Se interzice luarea pietrei din cetate, în anul 1834, de către Departamentul pricinilor dinlăuntrul Moldovei. În anul 1866 este declarată monument istoric și abia între anii 1968-1972, sub conducerea arhitectului Stefan Balș au început lucrările de reconsolidare a zidurilor.

În perioada 2007-2009, este reabilitată pentru a fi redată circuitului turistic național și internațional.

Ce putem vizita în Cetatea Neamţului ?

Au fost amenajate 21 de încăperi, unde este recreată atmosfera din vremurile trecute, când cetatea era locuită. 

Primul lucru care îți atrage atenția este podul de acces arcuit. Acesta se sprijină pe 11 piloni de piatră de formă prismatică care au înălțimea de aproximativ 8 metri. Podul este format dintr-o parte fixă și o parte mobilă.

Partea mobilă se află pe porțiunea de pod dintre ultimul pilon și zidul bastionului și se putea ridica în caz de primejdie printr-un sistem de scripeți. Odată trecut de partea mobilă, care se putea ridica, inamicul nu era salvat. Îl mai aștepta o surpriză: două capcane cu trape, cunoscute și sub numele de curse de șobolani.

Intrarea în fortul mușatin se făcea printr-o poartă gotică.

Ajunși în interior intrăm într-o curte interioară de dimensiuni generoase. Este înconjurată de pereți de apărare în interiorul cărora se află diverse încăperi care serveau diferite scopuri.  

Turnul de Nord-Vest cuprinde Sala de sfat și judecată, locul în care Domnul Moldovei se sfătuia cu boierii săi sau judeca anumite pricini, Iatacul şi Camera de Taină, unde sunt obiecte cu elemente decorative inedite, Sala armelor cu scuturi şi suliţe şi informaţii despre armamentul şi tehnică militară folosite.

 În Turnul de Sud-Est se află Neagra Temniţă şi Închisoarea animată cu figurine de ceară ilustrând deţinuţii şi condiţiile crâncene de detenţie, Paraclisul Sfântului Nicolae, unde culoarea roşu aprins a catapeteasmei şi a porţilor împărăteşti, dar şi combinaţia stranelor, contrastează puternic cu zidurile gri ale cetăţii, Camera DomniţelorBucătăriaCamera de Proviziiși Monetăria, care a funcţionat clandestină până în 1672. Tezaurul descoperit în curte, dezvăluie monede emise de regii Poloniei, Prusiei, Ducatele germane şi Austria.

Program de vizitare pentru Cetatea Neamţului

Luni este închis.
10:00-18:00 (aprilie – septembrie)
9:00-17:00 (octombrie – martie)

Taxă de vizitare pentru Cetatea Neamţului

Expoziția permanentă:
– adulți – 15 RON
– preșcolari, elevi – 3 RON
– studenți, grup adulți – 7 RON
Taxă de fotografiere 20 RON
Taxă de filmare 25 RON

Taxă de filmare în incinta unităților muzeale (evenimente festive, documentare etc.): 200 RON

Găzduire ceremonial religios în Muzeul Cetatea Neamț: 500 RON

* Persoanele participante sunt scutite de taxa de vizitare.

Unde ne cazăm în apropiere de Cetatea Neamț?

Noi vă recomandăm Pensiunea Agapia, o pensiune situată în comuna Agapia, la 4 km distanță de Mânăstirea Agapia și la aproximativ 8 km de Cetatea Neamțului.

Această proprietate nu are momentan recenzii pe TripAdvisor, dar are o medie a recenziilor pe Google de 4.4 stele, iar raportul calitate-preț este cel mai bun din zonă.

Puteți verifica disponibilitatea și puteți rezerva o cameră în cadrul acestei pensiuni, accesând site-ul Booking.com, aici.

Unde mâncăm în apropiere de Cetatea Neamț?

Noi recomandăm restaurantul Veneția, un restaurant cu specific italienesc, dar unde găsim și preparate la grill.

Acest restaurant are o medie a recenziilor pe TripAdvisor de 5 stele.


Leave a Response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.