Argeș

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari
1.55Kviews

Cetatea Poenari este situată în judeţul Arges, pe cursul superior al râului Argeş, la 27 km de Curtea de Argeş, la 4 km de Barajul Vidraru şi la aproximativ 2 km de satul Căpăţâneni, construită în stâncă la o altitudine de 850 m, pe un platou din culmea muntelui Cetăţuia. Pentru a ajunge la ruinele cetăţii trebuie să urci cele 1480 de trepte din beton, ce şerpuiesc printre copaci, la capătul cărora te întâmpină o căsuţă în stil argeşean, construită între anii 1969-1972.

În această casuţă, Muzeul orăşenesc Curtea de Arges, a realizat o expoziţie permanentă numită „Cetatea Poenari”, expoziţie ce prezintă istoria cetăţii medievale. Din acest loc se pot observa cu foarte mare claritate ruinele cetăţii. Datorită poziţiei şi amplasamentului ei, cetatea, era greu de observat fiind un loc de refugiu pentru domnitori. Datorită unui cutremur, cetatea a fost distrusă în totalitate, ajungând o ruină.

Tot între anii 1969-1972 s-a efectuat și ultima restaurare a cetăţii Poenari , atunci când s-au consolidat şi înălţat zidurile şi s-au construit trepte de acces care permit vizitarea în condiţii bune a întregii fortăreţe. O mare parte din porţiunea nordică a zidului nu se mai pastrează, prăbuşindu-se odată cu stânca pe care se sprijinea, la cutremurul din 1915. Construcţiile sunt ridicate direct pe stâncă, folosindu-se bârne de stejar pentru nivelare şi coeziune, astfel încât, din cauza pantei abrupte, la exterior înălţimea lor este mult mai mare. Încăperile interioare ale turnurilor semicirculare au partea superioară la aproximativ acelaşi nivel cu cel de călcare al interiorului cetăţii după nivelare, iar ele sunt pardosite cu cărămizi dreptunghiulare.

La poalele cetății, o platformă de lemn cu o spânzurătoare, o ghilotină, o secure însângerată înfiptă într-un butuc, precum și doi condamnați trași în țeapă ne amintesc de modalitățile de pedepsire a răufăcătorilor din evul mediu.

Istoric Cetatea Poenari

Cunoscută şi ca „Cetatea lui Vlad Ţepeş”, aceasta a atras televiziuni de renume, precum National Geographic, Discovery sau History Channel, care au făcut reportaje impresionante, despre aceste locuri. Se pare că şi romanul „Castelul din Carpaţi”, al lui Jules Verne, a fost inspirat din legendele despre această misterioasă cetate.

Construirea cetăţii, între istorie şi legendă

Se spune că, primul turn ar fi fost ridicat în sec. XIII, pe timpul domniei lui Negru Vodă Voievod,  făcând parte dintr-un plan de fortificaţii, pentru apărarea hotarului nordic al Ţării Româneşti. Vlad Ţepeş, la 1456, întăreşte fortăreaţa, construind încă 4 turnuri şi ziduri groase din piatră şi cărămidă. Domnitorul îsi stabileşte aici un loc de refugiu, o reşedinţă secundară, în paralel cu cea de la Tărgovişte.

Cetatea Poenari a contribuit la victoria finală a românilor din 1462, când voievodul i-a păcălit pe turci, potcovind caii cu potcoave puse invers, reuşind atfel să se retragă împreună cu oştirea sa, în cetate.

Una dintre legendele despre construirea cetăţii, transmisă din tată în fiu,  spune că: boierii din Târgovişte, speriaţi de asprimea domnitorului Vlad Ţepeş, s-au adunat în taină să pună la cale prinderea domnitorului şi predarea lui către sultan. Ţepeş însă, aflând de planul acestora, a întors totul împotriva lor şi şi-a trimis oamenii să-i captureze pe boierii strânşi într-o biserica, în ziua de Paşte. Aceştia au fost obligaţi să meargă pe jos 100 de Km, până la Curtea de Argeş şi de aici până mai sus, la o strâmtoare îngustă, numită  Cheile Argeşului.

Acolo, îi aştepta Vodă care, ridicând buzduganul spre înălţimile ameţitoare ale Cheilor, ar fi poruncit “Boieri şi coconi, jupâni şi jupâniţe, voi care mi-aţi urzit moartea în iatacurile voastre priviţi cuibul acela de vulturi, colo sus, să răsară până-n duminica Tomii cel necredincios o cetate de zid, să stea soarele pe fruntea ei.

Au lucrat boierii zi şi noapte, pentru că ştiau ei că Vodă nu glumeşte şi într-o săptămână cetatea a fost gata. Ca urmare a acestei legende, cetatea este numită şi „cuibul de vulturi al vitejilor de demult”. 

Informații utile despre Cetatea Poenari

Cum ajungem la Cetatea Poenari?

La Cetatea Poenari se poate ajunge parcurgând cei 62 de km cu un autovehicul prin DN7C (Transfăgărăşean) Piteşti – Curtea de Argeş – Vidraru (hidrocentrala fiind amplasată în proximitatea Cetăţii Poenari) sau, din partea opusă, cu acces dinspre DN1, din judeţul Sibiu, în apropierea comunei Cârţa.

În general, cu începere de la 1 noiembrie, Transfăgărăşeanul este închis de la kilometrul 104, astfel că până la 1 iulie (de regulă), accesul spre Cetatea Poenari se poate face numai dinspre Curtea de Argeş.

Adresă: Căpățânenii Pământeni, comuna Arefu, județul Argeș, ROMÂNIA.

Cost bilete de intrare la Cetatea Poenari:

  • adulți: 5 lei
  • copii, studenți, pensionari: 2 lei

Program de vizitare Cetatea Poenari

  • iarna 9.00-17.00
  • vara 9.00-18.00

Cetatea Poenari din Argeş a fost închisă din luna aprilie a anului 2019 şi nu va mai putea fi vizitată pe termen lung. Complexul va fi reabilitat cu fonduri europene, iar durata de prestare a serviciilor se va întinde până la sfârșitul anului 2020.

Unde mâncăm?

Recomandăm restaurantul La Cetate, care se află în vecinătatea Cetății Poenari. Acest restaurant este unul tradițional românesc și are 4 stele pe Tripadvisor.

Unde ne cazăm?

Dacă doriți să rămâneți cazați în aceeași zonă, atunci restaurantul pe care vi l-am recomandat dispune și de 56 de locuri de cazare. Puteți studia oferta acestora vizitând cabanalacetate.ro

image sources

  • 1280px-Cetatea_Poenari_cu_drapel: Admin

7 Comments

Leave a Response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.