Brașov

Cetatea Râșnov

Cetatea Rasnov
Cetatea Rasnov
1.23Kviews

Una dintre cele mai impresionante şi bine conservate cetăţi din Transilvania este Cetatea Râşnov. Aflată în orașul Râșnov, judeţul Braşov, la 30 km distanţă de reşedinţa de judeţ, aceasta atrage în fiecare an numeroşi turişti, atât români cât şi străini.

Alături de cetăţi medievale precum Castelul Corvinilor, Castelul Bran, Cetatea Făgăraş, Cetatea Poenari, Cetatea Râşnov reprezintă o atracţie turistică ce stârneşte interes, readuce aerul medieval de odinioară şi îi găzduieşte pe iubitorii de istorie şi patrimoniu, dar nu numai.

Istorie Cetatea Râșnov

Cetatea medievală se presupune că a fost construită în perioada 1211–1225, cât a durat stăpânirea teutonă în Ţara Bârsei, iar după plecarea cruciaţilor, cetatea din lemn a fost reconstruită sau transformată într-una din piatră.

Prima menţiune documentară a cetăţii de la Râşnov se referă la o fortificaţie puternică care rezistă asediului inamic şi salvează vieţile locuitorilor refugiaţi între zidurile sale şi datează din anul 1335, când, în timpul unei invazii a tătarilor în Transilvania, Ţara Bârsei a fost pustiită în întregime.

În anul 1421 este atestat primul asediu otoman, însă cetatea rezistă eroic şi turcii ridică asediul îndreptându-se spre Braşovul încă nefortificat, pe care îl distrug. Turcii au mai asediat fără succes cetatea din Râşnov şi în campaniile din 1436 și 1441.

Atât în timpul catastrofelor naturale, cât şi a invaziilor militare, şansa supravieţuirii aşezării de la poalele muntelui Postăvarul a fost refugierea locuitorilor săi în cetatea ridicată pe dealul ce domină drumul Branului.

Cetatea, aşezată pe o stâncă abruptă, este accesibilă numai pe latura răsăriteană. Astfel, arhitectura sa a fost adaptată reliefului, fortificarea urmărind eficienţa apărării dealului, fără niciun fel de pretenţii arhitecturale de înfrumuseţare. Impozantă prin amplasament, pusă în evidenţă şi de dealul defrişat, cetatea a avut ziduri ridicate la o înălţime medie de 5 m, un număr maxim de 8 bastioane şi o intrare puternic fortificată.

Cetatea comunităţii râşnovene are două curţi: exterioară şi interioară. În curtea exterioară, numită „curtea din faţa cetăţii” sau „grădina cetăţii”, erau adăpostite vitele. Încă din secolul al XIV-lea, în curtea exterioară a fost ridicată o capelă. Intrarea principală în curtea interioară a cetăţii este precedată de o construcţie circulară fortificată, prevăzută cu numeroase guri de tragere, două herse şi un drum de strajă (Barbacana de Est).

Datorită numeroaselor invazii militare, cetatea a fost „a doua vatră a Râşnovului”, locuitorii târgului respectând de fiecare dată acelaşi scenariu salvator: refugierea în cetate şi apoi refacerea aşezării. În incinta cetăţii erau căsuţele locuitorilor (până în prezent au fost identificate 83 de încăperi), care serveau ca adăpost şi cămară în timpul asediilor.

Arhitectura cetăţii Râşnovului

Cetatea Râşnov are un stil arhitectonic simplu, apropiat de construcţia caselor obişnuite, adaptat cerinţelor de fortificare, aerul medieval păstrându-se şi acum după 500 de ani de existenţă. Ca material de fortificaţii au fost întrebuinţate piatra şi cărămida, înălţimea zidurilor este de 5 metri, iar lăţimea cea mai mare o prezintă zidul sudic care în unele locuri are un metru și jumătate.

Zidurile, ca şi turnurile, erau acoperite cu ţiglă pentru a preveni incendiile provocate de asediatori. Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmii dealului pe care îl înconjoară, fapt care imprimă zidului cetăţii profilul unei masive centuri zimţate.

Cetatea este alcătuiă dintr-o incintă exterioară amplasată în faţa zidului estic al cetăţii, mărginită de un zid fortificat şi dotat cu un turn pătrat, şi dintr-o incintă interioară care este înconjurată de zidurile si turnurile cetăţii.

Din trei parţi, sud, vest şi nord, zidurile sunt mărginite de pante abrupte de circa 150m înălţime, foarte greu de urcat. Întreaga incintă superioară este apărată de turnuri exterioare grupate pe latura de nord și colţul de vest.

Laturile de vest, nord și est erau apărate de o galerie continuă, două anteforturi și șapte turnuri, iar pe latura de sud, mai abruptă, erau numai două turnuri.

Curtea interioară a cetății este brăzdată de cărări înguste, din piatră, ce șerpuiesc printre casele acoperite cu ţiglă. Felinare prinse în zidurile înalte si îngălbenite străjuiesc drumurile. În interiorul incintei se păstrează ruinele a peste 30 de case menite să-i adăpostească pe locuitorii așezării sau bunurile acestora. Din ele amintim școala, capela și locuinţa preotului.

Ce putem vizita?

În interiorul cetăţii turiștii pot vizita muzeul de artă feudal în care sunt expuse armuri, arme, galerii, mobilier de epocă, porturi specifice secolului dar și câteva obiecte mai neobișnuite pentru timpul nostru, dar comune în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, cum ar fi: o mască de tortură și un jug pentru transportarea prizonierilor. Iţi poţi încerca de asemenea priceperea în tirul cu arcul sau pe una din ţintele din hârtie.

Se pot cumpăra numeroase suveniruri, bijuterii din pietre semi-preţioase, obiecte de artă sau cărţi cu referire la istoria si tradiţiile locului.

Comoara Cetăţii Râşnov din Turnul Báthory

Cu prilejul asediului de la 1613, partea superioară a turnului Báthory a fost distrusă. Sub zidul prăbuşit a rămas inventarul turnului de apărare: trei căni de cositor cu capac, arme, instrumente, unelte de fier, ghiulele de piatră, ceramică, un ac de păr aurit şi cea mai valoroasă parte a tezaurului – 416 monede de argint. ,,Zestrea” turnului de apărare a fost descoperită în 2001.

Fântâna din Cetatea Râşnov

Până în prima jumătate a secolului al XVII-lea, un mare dezavantaj al locuitorilor cetăţii îl constituia lipsa alimentării cu apă. Tradiţia afirmă cum că multă vreme apa a fost adusă dinspre pantele de nord-est ale Dealului Cetăţii. Luptele din 1612 au dovedit necesitatea săpării unei fântâni care să facă sigur adăpostul la un asediu, dar să acopere şi necesităţile mari de apă interioare (uz comun, incendii). Fântâna din cetate, adânca de 146 de metri, a fost săpată între 1625-1640, în acest ultim an ridicându-se în cetate și o bisericuță.

Fantana Cetatea Rasnov

Despre această fântână există și o legendă asemănătoare cu cea de la Castelul Corvinilor și anume, că în timpul unui asediu, locuitorii au pus doi prizonieri turci să sape o fântână în mijlocul cetății pentru a fi lăsați să plece. Prizonierii au săpat fântâna timp de 17 ani, timp în care au scris versete din Coran pe pereții acesteia.

De fapt, ea a fost amenajată de meșteri sași tocmiți de primăria Râșnovului. Fântâna a fost utilizată până în anul 1850, când din cauza ruperii roții a fost abandonată. Fântâna asigura traiul populației din cetate pe termen lung, conferind un grad sporit de siguranța deoarece nu mai trebuia deschisă poarta pentru alimentarea cu apă a populației

La începutul secolului XX, ea devenise un „obiectiv turistic”: în schimbul unor sume mici de bani, paznicul cetăţii cobora în fântâna seacă, după cum povesteşte chiar Nicolae Iorga, „funia de încercare, purtând în vârf o lumânare care nu se stinge”. În prezent, în fântână a fost montat un sistem modern de iluminare.

Informații utile

Ascensorul pe plan înclinat

Liftul înclinat cu cremalieră a fost dat în folosință în anul 2015. Acesta funcționează din 10 în 10 minute sau la minim 10 persoane aflate pe platformă. Acest anunț este tradus și în limba engleză. Traseul liftului are o lungime de 165 metri și o diferență de nivel de 94 metri.

Liftul poate fi folosit și de către persoanele cu dizabilități, acestea având încă un lift dedicat, pentru a le aduce până la platforma de urcare cu ascensorul pe plan înclinat.

Programul de funcționare este de luni până duminică.
În perioada lunii octombrie ascensorul funcționează între orele 9:00-18:00.
Revizia săptămânală este luni între orele 8:00-9:00.

Tarifele pentru: dus/ întors – adult 12 lei; copil 6 lei;
Doar dus sau doar întors pentru adult– 8 lei; pentru copil -4 lei.
Urcarea cu liftul este foarte rapidă și plăcută și durează 90 de secunde

Accesul cu mașina este posibilă până la poalele dealului pe care se află construită cetatea, acolo aflându-se și o parcare amenajată. Mai departe, se poate urca la cetate pe jos sau cu ,,trenulețul”.

Tarife pentru ,,trenuleț”

Puteți plăti 5 Lei/persoană (adult şi copil mai mare de 5 ani) drumul dus-întors cu tractorul cu remorca, pe un traseu cu 2 staţii. Prima oprire: Dino Parc, a doua oprire: Cetatea Râşnov.

Tarifele pentru intrarea în Cetatea Râşnov

  • adulți – 12 RON;
  • copii peste 3 ani, studenți, elevi – 6 RON
  • intrarea este gratuită pentru: copiii sub 3 ani și pentru persoanele cu dizabilități.
  • Fise pentru binoclu (dispus pe locul punctului de observație al Cetății) – 2 RON

Program Cetatea Râşnov

Noiembrie – Aprilie : luni – duminică – 09.00 – 18.00

Mai – Octombrie : luni – duminică – 09.00 – 17.00

DINO PARC

Program: luni – joi 10.00 – 17.00; V – S : 10.00 – 18.00 ; D 10.00 – 17.30;
Tarif vizitare : copii < 3 ani gratis; 3-14 ani -22 lei/pers., adulti – 28 lei/ pers, reducere pentru pensionari si studenți 20% (pe baza legitimației de student sau cupon de pensie)

Unde mâncăm la Cetatea Râșnov?

Un loc pe care noi l-am vizitat și pe care-l recomandăm cu drag este restaurantul Sub Cetate Sergiana, aflat chiar în locul în care oprește trenulețul care urcă spre cetatea Rașnovului.

Atmosfera acestui restaurant te poartă în povestea cetății, acesta fiind decorat în stil medieval. Personalul este unul foarte primitor și, în funcție de perioada anului, primești din partea casei anumite preparate de sezon.

Acest restaurant are o medie a recenziilor pe TripAdvisor de 5 stele.

restaurant Sub Cetate Rasnov

Unde ne cazăm la Râșnov?

Noi recomandăm Pensiunea Cristina, aflată la 5 minute de baza Cetății Râșnovului. Cazare în condiții excelente la prețuri foarte bune.

Această pensiune are o medie a recenziilor pe TripAdvisor de 5 stele.

Puteți verifica disponibilitatea și puteți rezerva o cameră în cadrul acestei pensiuni, accesând site-ul celor de la Booking.com, aici.

Booking.com

Cum ajungem la Cetatea Râșnov?

Cetatea Râșnov se află la o distanță de: 8 km de Poiana Brașov, 14 km de Brașov, 14 km de Bran, 122 km de Pitești,  140 km de Sibiu și 156 km de București. 

 Acces rutier:

  •  Pe DN73 Pitești – Câmpulung Muscel – Rucăr – Bran – Râșnov – DN1E – Cetatea Râșnov;
  • Pe DN1 București -Ploiești -Sinaia -înainte de Predeal DN73A –Râșnov -DN1E – Cetatea Râșnov;
  • Pe DN73 Brașov – Râșnov – DN1E – Cetatea Râșnov;
  • Pe DN1E Brașov – Poiana Brașov – Râșnov – DN1E – Cetatea Râșnov;
  • Pe DN1 Sibiu – Făgăraș – Șercaia, DN73A Șercaia – Râșnov – DN1E – Cetatea Râșnov.

2 Comments

Leave a Response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.