Caraș-Severin

Lacul Ochiul Beiului

497views

Unul dintrele cele mai importante şi căutate obiective turistice din judeţul Caraş-Severin este Lacul Ochiul Beiului.

Acest lac, de o frumusețe extraordinară, ne uimește prin culoarea extraordinară și prin faptul că nu îngheață niciodată, temperatura apei rămânând constantă pe tot parcursul anului, între 4 și 8 grade Celsius, deoarece este alimentat permanent de un izvor carstic subteran.

Photo credit: Popa Adrian @ shutterstock.com

Lacul Ochiul Beiului este situat pe malul stâng al Nerei și este parte a Parcului Naţional Cheile Nerei-Beușnița, una dintre cele mai mari rezervaţii naturale din ţară.

Lacul Ochiul Beiului, situat la o altitudine de 310 metri, se întinde pe o suprafață de aproximativ 284 de metri pătrați și are adâncimea maximă de 3.6 metri.

Traseul până la această minune naturală este unul anevoios și începe de la intrarea în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, de unde veți putea merge cu mașina până la Păstrăvărie (aproximativ 3 km) pe un drum îngust, forestier, dar cu priveliști frumoase. Pe acest traseu puteți opri pentru a admira Cascada Văioaga, ușor ascunsă de ochii turiștilor, dar identificabilă după mașinile parcate în apropierea ei.

De la Păstrăvărie până la Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnita accesul se face exclusiv pe jos, pe același drum forestier. Drumul până la Lacul Ochiul Beiului durează cam o oră, iar când ajungeți acolo, peisajul este într-adevăr impresionant.

Photo credit: caliNN and DiaNNA @ shutterstock.com

Lacul are o culoare incredibil de frumoasă, în care se oglindesc pomii, cerul și plantele dimprejur. Vorbim de un albastru cu totul special, despre care se spune că alungă depresia și tristețea din sufletele drumeților care ajung în acest loc mirific.

Culoarea lacului se schimbă mereu, de la un albastru deschis până la un albastru verzui-închis extraordinar de frumos.

Photo credit: Hurghea Constantin @ shutterstock.com

Lacul Ochiul Beiului este un monument al naturii protejat, iar apa din lac este atât de curată încât turiștii pot admira păstrăvii care înoată în el în toată frumusețea lor.

Legendele Lacului Ochiul Beiului

Se spune că în noaptea magică de Sânziene, pe 24 iunie, atunci când se deschid porțile cerului, ielele se adună în jurul Lacului Ochiul Beiului. Aici se îmbăiază, cântă și dansează până în zori. Ielele reprezintă unele dintre cele mai fascinante făpturi feminine supranaturale din mitologia românească, care se arată sub forma unor fete frumoase îmbrăcate în rochii albe.

O altă legendă spune că fiul unui bei care domnea în zonă s-a îndrăgostit de fiica unui păstor, pe care a răpit-o și a închis-o într-un turn din Cheile Nerei. Fata a reușit să scape și, în timpul nopții, a fugit. Beiul s-a simțit jignit și a ordonat ca fata să fie omorâtă. Fiul beiului a plâns atât de mult după frumoasa fată de care se îndrăgostise, încât lacrimile lui au umplut lacul, iar culoarea apei a împrumutat culoarea ochilor lui.

Photo credit: miamia @ shutterstock.com

De altfel, lacul are forma unui crater oval sau a unui ochi cu diametrul de circa 20 metri.

Informații utile

Tarife

Se achită doar o taxă de intrare în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, în valoare de 5 RON/persoană

Unde ne cazăm în apropiere de Lacul Ochiul Beiului?

Noi recomandăm Pensiunea Dady Potoc, aflată la aproximativ 9 km de Lacul Ochiul Beiului. Această pensiune a fost dată spre folosință în anul 2017.

Momentan, această pensiune nu are recenzii pe TripAdvisor, dar comentariile și recenziile de pe Booking.com și de pe Google confirmă faptul că această unitate de cazare oferă condiții foarte bune de cazare, la un preț decent.

Dacă doriți să verificați disponibilitatea sau să rezervați o cameră, o puteți face accesând site-ul Booking.com, aici.

Unde mâncăm în apropiere de Lacul Ochiul Beiului?

Cel mai apropiat restaurant se află la aproximativ 21 de km față de Lacul Ochiul Beiului. Este un restaurant micuț, care servește mancare tradițională, specifică zonei.

Acest restaurant are o medie a recenziilor pe TripAdvisor de 4 stele.

Cum ajungem la Lacul Ochiul Beiului?

Din București avem de parcurs 539 km, urmând traseul: E70/DN6 București – Alexandria – Caracal – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Orșova, apoi DN57 Orșova – Rășcădia – DJ571 Macoviște – DJ571C Potoc – DJ571K – Podul Bei – Lacul Ochiul Beiului

Din Timișoara avem de parcurs 130 km, urmând traseul:
E70 Timișoara – Moravița – DN57 Oravița – DJ571C Potoc – DJ571K – Podul Bei – Lacul Ochiul Beiului

1 Comment

Leave a Response

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.